160 lat włoskich przetworów pomidorowych Cirio
Włoski producent przetworów pomidorowych świętuje 160 lat istnienia marki Cirio. Z tej okazji wyprodukowano puszki pomidorów bez skóry w limitowanej edycji, a na stronie internetowej dostepny jest e-book z dziesięcioma oryginalnymi przepisami kuchni włoskiej. Cirio zachęca również do wspólnych kulinarnych podróży po włoskich regionach na kanale YouTube.
2016-07-06, 11:50

Włoska kuchnia to jedna z najstarszych i najbardziej cenionych kuchni świata. Jej królem jest pomidor – pomodori albo „złote jabłko”. Przywieziony z Ameryki przez europejskich odkrywców, szybko zadomowił się na dobre w ciepłym, włoskim klimacie i odtąd stał się niezbędnym warzywem kuchni we Włoszech. Jednym z wiodących dostawców i producentów włoskich przetworów pomidorowych jest marka Cirio istniejąca od 1856 roku.

Cirio w swojej ofercie posiada puszki pomidorów w kawałkach i puszki całych pomidorów bez skórki. W ofercie znajduje się również przecier pomidorowy Passata, do którego produkcji wykorzystywane są pomidory bez skórki przetarte na sicie o bardzo małych oczkach, oraz przecier Passata Rustica o bardzo gęstej konsystencji do produkcji, którego wykorzystuje się sita o dużych oczkach,  a końcowy produkt przypomina konsystencją tradycyjna, domową, włoska passatę. Na jego bazie przygotowywany jest inny produkt Cirio, Salsa Rustica, z dodatkiem bazylii i cebuli. Cirio to również sosy pomidorowe z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw w trzech wariantach: napoletana (łagodny sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżej marchewki, cebuli i selera oraz ziół), basilico (sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem bazylii), arrabbiata (pikantny włoski sos warzywny na bazie pomidorów z dodatkiem papryczki chilli, doskonały do tradycyjnego włoskiego dania pennette all’arrabbiata).

W tym roku Cirio z okazji 160 lat istnienia, produkuje limitowaną edycję puszek pomidorów oraz prezentuje dziesięć topowych włoskich przepisów. W e-booku, dostępnym na stronie internetowej fani włoskiej kuchni poznają najlepsze przepisy regionalnych specjałów, zaprezentowane w czterech prostych krokach. Dodatkowo, z tej okazji, poprzez stronę www marki wysłać można elektroniczną kartkę vintage z dawnymi reklamami Cirio. Włoski klimat przybliży również kanał marki na YouTube.

Jakość przetworów Cirio gwarantują warzywa, w 100% kontrolowane od samego początku ich procesu uprawy, zbioru, przetwarzania i pakowania. Ponadto, Cirio ściśle współpracuje z firmą TERASEED, prowadzącą badania nad rozwojem ziaren wykorzystywanych w rolnictwie. W czasie zbiorów specjaliści każdego dnia nadzorują prawidłowość procesu uprawy.

Cirio posiada przedsiębiorstwo spółdzielcze zrzeszające ponad 14.500 farmerów działających w 51 dużych spółdzielniach, którzy uprawiają owoce i warzywa na całym obszarze Włoch. Praca w spółdzielni to pełne zaangażowanie wszystkich plantatorów, co zapewnia całkowitą  kontrolę produktów w trosce o konsumenta. Pomimo ogromnych rozmiarów firmy, ten tradycyjny system pracy opiera się na ludziach, ich wartości oraz szacunku do przyrody. Nawet dziś, wszystkie produkty Cirio są uprawiane zgodnie z rytmem natury tak, aby dojrzałe, świeże i zdrowe mogły trafić do konsumpcji. 10  wielkich przetwórni na  terenie całych  Włoch znajduje się  w odległości nie więcej niż 50 km od pól uprawnych w celu zamknięcia w ciągu 24 godzin procesu przetwarzania owoców i warzyw, szczególnie w okresie letniej kampanii zbiorów. Zakłady produkcyjne Cirio muszą chronić środowisko naturalne, aby sprostać wymaganiom najbardziej uznanych certyfikatów i norm  potwierdzających doskonałą jakość produktów, a firma stale inwestuje w badania nad nowymi odmianami oraz metodami ich konserwacji.

Głównym i wyłącznym dystrybutorem produktów marki Cirio w Polsce jest firma North Coast – dystrybutor i producent wysokogatunkowych produktów spożywczych pochodzących głównie z Włoch.

KONTAKT / AUTOR
Marika Żołądek-Banaś
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.