Na rynku istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je na m.in. gatunek mleka, konsystencje, zawartość tłuszczu, czas dojrzewania, czy proces produkcyjny. Produkt wytwarzany z mleka jest źródłem wielu składników odżywczych np. białka, wapna, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witaminy B12 i soli mineralnych. Najwięcej wartości odżywczych mają sery wytwarzane w sposób ekologiczny, gdzie produkcja oparta jest na wysokiej jakości surowcu, czyli mleku. Zwraca się dużą uwagę na to, gdzie dające mleko zwierzęta żyją i czym się żywią. Pełną gamę serów BIO wytwarzanych z mleka pochodzenia ekologicznego oferuje Nuova Castelli. Wybrane sery mają również certyfikat DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), co oznacza, że ser od początku do końca produkcji przechodzi przez wszystkie fazy na jednym obszarze, np. Gorgonzola i Parmigiano Reggiano.
Oryginalne włoskie kremowe sery w Polsce dostępne są na półkach sklepów sieci Piotr i Paweł oraz w wybranych sklepach E.Leclerc. Zwolennicy serów BIO znajdą delikatną Mozzarellę i Gorgonzolę, które powszechnie używane są do wszelkiego rodzaju sałatek, pizzy i makaronów. Do past idealnie nadaje się świeża Ricotta, która jest również lekkostrawną nietłustą alternatywą dla twarogu, używana jako zagęszczacz do sosów, ale też idealna do deserów. Miłośnicy słodkości mogą użyć do Tiramisu serka BIO Mascarpone. W asortymencie dostępnych produktów znajduje się również ser Parmigiano Reggiano, zarówno w kawałku, jak i w formie tartej.
Produkty Nuova Castelli są sprzedawane zarówno pod marką własną, jak i pod markami sieci handlowych m.in. Tesco, Auchan, Carrefour, E.Leclerc, Intermarche. Świadczy to o wysokiej jakości produktów, silnej reputacji i wizerunku rzetelnego oraz godnego zaufania partnera, jaki firma osiągnęła wśród największych sieci dystrybucji we Włoszech i za granicą.